ما در عصر تکنولوژی زندگی می کنیم و هر روز اخبار جدیدی را درباره ی آخرین گجت ها و ربات های ساخته شده در سراسر جهان می شنویم. اما در کشور ما مناطقی به چشم می خورند که در آنها هیچ خبری از تکنولوژی و فناوری نیست.
یکی از این مناطق روستای ایستاست که در قلب شهرستان طالقان، از توابع استان تهران قرار دارد. این روستا به لطف شبکه های اجتماعی و توسعه وب در میان گردشگران شهرت بسیاری یافته و بسیاری از آنها به دنبال سفر به آن هستند. در مجله تیک بان شما را با این مقصد عجیب و متفاوت آشنا می کنیم.
روستای بدون تکنولوژی ایران کجاست؟
برای رفتن به این روستا در ابتدا باید به شهرستان طالقان سفر کنید. این شهرستان که در ۹۰ کیلومتری استان البرز (کرج) قرار گرفته، یکی از سرسبزترین شهرهای ایران به حساب می آید. این منطقه خوش آب و هوا گونه های گیاهی و جانوری ارزشمندی را در خود جای داده و به دلیل برخورداری از جاذبه های طبیعی بسیار مقصد اصلی طبیعت گردان به حساب می آید.
این شهر از ۶۸ روستا تشکیل شده که روستای ایستا معروف ترین آنهاست. با این حال هیچ تابلویی که شما را به سمت این روستا هدایت کند وجود ندارد! بنابراین باید با کمک افراد محلی این مکان را پیدا کنید.
تاریخچه روستای ایستای طالقان
قدمت این روستا به دوران قاجاریه بازمی گردد. در این دوران تاریخی که مردم به خاطر دخالت های دولت های خارجی از شرایط اقتصادی نابسامان و قحطی و گرسنگی رنج می بردند، جنبش هایی را علیه دولتهای خارجی تشکیل داده اند. میرزای شیرازی، شیخ فضل الله نوری و میرزا جواد آقای مجتهد تبریزی از علمای دینی قاجاریه بودند که با اقداماتی همچون تحریم تنباکو و مخالفت با قراردادهای اقتصادی بین المللی، مانع دخالت بیگانگان در امور داخلی کشور شدند.
عده ای از مردم عادی نیز به این جنبشها پیوستند و از فتوای آنها تبعیت کردند. اهالی این روستا نیز از پیروان آیت الله متجهد تبریزی بودند که تا کنون نیز بر سر عقاید خود پایدار هستند.
عقاید عجیب و غریب روستای قاجاری ایران
آنچه این روستا را از سایر روستاهای ایران متمایز می کند، سبک زندگی و عقاید متفاوت مردم آن است. در واقع انگار اهالی روستای ایستا هنوز هم در عهد قاجار زندگی می کنند. زیرا آنها بر این باورند که استفاده از وسایل ارتباطی و تکنولوژی ظهور منجی امام زمان (ع) را به تعویق می اندازد. به همین جهت هیچ گونه خط تلفن، آب لوله کشی و برقی در این روستا وجود ندارد و اهالی آن از گرفتن شناسنامه و مدارک هویتی امتناع می کنند.
ورود خانمها اکیدا ممنوع
در فرهنگ ما در برخی از مکانها که مختص به خانمهاست، ورود آقایان اکیدا ممنوع است؛ اما در روستای ایستای طالقان همه قوانین برعکس است و خانمهای غریبه و توریست اجازه ورود به این مکان را ندارند.
زیرا آنها بنابر برخی از باورهای خرافی زن ها را منشا گناه و گمراهی می دانند و حتی زنان و دختران خود را در پستو نگه می دارند. این مردم هر گونه شادی و خوشی را حرام می دانند و هیچ گونه مناسبتی نظیر عید نوروز و عقد و عروسی را جشن نمی گیرند.
روستای ایستا، سرزمینی بدون غم و شادی
شاید با خودتان فکر کنید که اهالی این منطقه فقط با شادی و طرب رابطه خوبی ندارند ولی کاملا در اشتباهید. چون این مردم علاوه بر جشن و پایکوبی با مجلس عزا هم میانه خوبی ندارند و حتی در ایام تاسوعا و عاشورا هم برای سیدالشهدا عزاداری نمی کنند. در واقع هنگامی که پا به این روستا می گذارید، باید با احساسات خود خداحافظی کنید. چون اهالی آن در صورت بلند خندیدن و ابراز احساسات شما را از این محل اخراج می کنند!
رانندگی، گناه کبیره در روستای بدون تکنولوژی ایران
جهت ورود به این منطقه باید خودروی خود را در فاصله چندین متری از ورودی روستا پارک نموده و با پای پیاده وارد آن شوید. چون مدرن ترین وسیله نقلیه اهالی این منطقه فرغون است و آنها استفاده از خودرو، هواپیما، اتوبوس و قطار را دخالت در اراده الهی می دانند.
علاوه بر آن شما در این روستا هیچگونه دسترسی به رادیو، تلویزیون و وسایل ارتباطی ندارید. در حقیقت سفر به ایستاترین منطقه ایران هیچ تفاوتی با سفر به کره شمالی ندارد ولی چنانچه به دنبال دوری از اجتماع و تکنولوژی هستید، روستای ایستا برایتان بهترین مقصد خواهد بود.
روستای ایستا، خود کفاترین روستای ایران
اکثر کسانی که در این روستا متولد می شوند، به دلیل سبک زندگی محدود و بسته از بدو کودکی آشنایی چندانی با جهان بیرون ندارند. آنها اهالی مناطق دیگر را خارجی ها می نامند و از آنها تا حد ممکن فاصله می گیرند. به همین دلیل، مهارتهای ضروری نظیر آهنگری، نجاری و بنایی از نسلی به نسل دیگر منقل می شود و اهالی روستا تنها اسالی یکبار برای خرید پارچه، ابزار آلات و سایر مایحتاج خود به شهرستان طالقان می روند.
اقتصاد و شغل در سنتی ترین آبادی ایران
از آنجایی که این مردم به دامداری و کشاورزی سنتی اشتغال دارند، تمام مواد غذایی مورد نیاز آنها در باغ ها و مزارع اهالی به صورت کاملا ارگانیک تولید می شود. به همین دلیل با رفتن به این مکان شانس میل نمودن خوشمزه ترین خوراکی ها و تجربه سالم ترین سبک زندگی را خواهید داشت. البته اگر اهل خوردن فست و فود و غذاهای پر چرب هستید، شکم گردی در این روستا برایتان جذاب نخواهد بود. پیشنهاد می کنیم که حتما به باغ های میوه سر بزنید و با نشستن زیر سایه درختان تنومند و سر به فلک کشیده از طعم بهشتی نعمت های الهی لذت ببرید.
تحصیل تنها به شرط رفتن به مکتب
در دنیایی که کلاس های درس معتبرترین دانشگاه ها و موسسات آموزشی به صورت آنلاین برگزار می شود، فرزندان روستای ایستا از حق تحصیل در مدارس مدرن محرومند! به این معنا که آنها حتی اجازه رفتن به روستاهای اطراف برای تحصیل در مدرسه های عادی را ندارند. چون بنابر باورهای به جا مانده از دوران قاجاریه، این مراکز آموزشی با اشاعه تعالیم غربی فرزندان اسلام را گمراه می کنند. به همین جهت، والدین روستای ایستا کودکان خود را برای تحصیل فقط به مکاتب و حوزه های علمیه شهر تبریز که پیرو تعالیم علمای برجسته دوران قاجار هستند، می فرستند.
در این مدارس محصلان رشته های خوشنویسی، فقه و حقوق اسلامی، ترتیل و تفسیر قرآن را می آموزند. البته در مکتب خانه های روستا هم معلمان در مقاطع مختلف رساله میرزا صادق مجتهد تبریزی و کتاب خطی سید حسن نجفی طباطبایی و ۱۸ کتاب مذهبی دیگر را به شاگردان تدریس می کنند که تنها دانش مذهبی آنها را تقویت می کند.
روستای ایستا ،مکانی بدون حق مالکیت
بسیاری از گردشگران اینگونه فکر می کنند که مردم این روستا در اوج فقر و تنگدستی زندگی می کننداما در واقع اینگونه نیست. چون هر کدام از آنها چندین قطعه زمین در این منطقه دارند که از ارزش مادی بالایی برخوردار است.
ولی چون اهالی این منطقه رویه زهد و تقوا و دوری جستن از دنیا را پیش گرفته اند، هیچ سند و مدرکی برای اثبات مالکیت خود ندارند. حتی روستاییان آبادی ایستا در صورت تملک زمین هایشان توسط بیگانگان هیچ تلاشی برای پس گرفتن اموالشان نمی کنند و این اتفاق را مشیت الهی می دانند.
نحوه دسترسی به آبادی عصر قجر
جهت دسترسی به این منطقه در ابتدا باید با خرید بلیط هواپیما تهران راهی پایتخت شوید. البته چنانچه پایتخت نشین هستید، باید یکسره به سمت اتوبان تهران کرج بروید. سپس پس از رسیدن به کرج وارد اتوبان قزوین کرج شده و چهار کیلومتر بعد از دیدن تابلوی ورودی آبیک وارد مسیر فرعی شرستان طالقان شوید. سپس با راهنمایی محلی ها مسیر روستای ایستا را بیابید.
با این حال به یاد داشته باشید که استفاده از وسایل ارتباطات جمعی در این آبادی ممنوع است. همچنین با توجه به ممنوعیت عکاسی در این منطقه باید مناظر و زیبایی های این منطقه را با چشمهایتان ثبت کنید.
اطلاعات جاذبه گردشگری
نام: روستای ایستا
نوع جاذبه: روستا گردی
آدرس: استان البرز –شهرستان طالقانی
جاذبه های گردشگری نزدیک: آبشار و روستای اورازان –ارژنگ قلعه –غار پنجعلی –خانه آیت الله طالقانی