در روزگاران نه چندان دور که خبری از کافی شاپ های امروزی نبود، قهوه خانه ها محل گردهمایی مردم در مناسبت های گوناگون به شمار می رفتند. البته پیش از ورود قهوه به ایران، شربت خانه هایی در سراسر ایران بودند که با انواع شربت های خنک و سنتی از اهالی شهر پذیرایی می کردند. اما در دوران صفویه و با ورود قهوه توسط عثمانی ها به مرزهای ایران شربت خانه ها از رونق افتاده و نوشیدن قهوه به عادت روشنفکران، درباریان و رجال سیاسی تبدیل شد.
در دوران ناصرالدین شاه قاجار قهوه خوردن در میان رعیت رواج یافت و حدود ۳۶۰ قهوه خانه در تهران دایر شده اند. اگرچه این روزها کافه های بسیاری در سراسر پایتخت راه اندازی شده اند، اما هنوز هم بهترین قهوه خانه های تهران طرفداران پر و پاقرص خود را دارند.
قهوه خانه علی درویش، کوچکترین کافه جهان
این مکان که در بازار بزرگ تهران قرار دارد، کوچک ترین قهوه خانه دنیا محسوب می شود. قهوه خانه علی درویش با برخورداری از دیزاین سنتی و فضای صمیمانه توانسته در میان توریستهای خارجی و ایرانی محبوبیت پیدا کند.
تاریخچه این مقصد توریستی به سال ۱۲۹۷ بازمی گردد. در آن دوران شاگردی به نام حاج علی مبهوتیان در قهوه خانه کار می کرد که به تهیه چای های خوش عطر، اخلاق و مردانگی شهرت داشت. به همین دلیل بازاریان به او لقب درویش را دادند.
پس از فوت وی پسر او حاج کاظم مدیریت این مکان را به عهده گرفت و تا کنون نیز به فعالیت خود ادامه می دهد. اگرچه آیتم های منوی چای خانه علی درویش تنوع کافه های پر زرق و برق امروزی را ندارند ولی گزینه های پیش روی شما ساده و جذاب به نظر می رسند.
قهوه قجری و چای ترش محبوب ترین آیتم های این منو هستند که نباید فرصت نوشیدن آنها را از دست بدهید. علاوه بر آن ارزان بودن نوشیدنی های قهوه خانه علی درویش موجب شده که همه اهل بازار از باربرها گرفته تا حجره داران جلوی در آن صف بکشند اما به شما قول می دهیم که معطلی در این صف کاملا ارزشش را دارد.
آدرس: تهران –میدان پانزده خرداد –بازار بزرگ تهران
ساعات کاری:۹ الی ۱۸
قهوه خونه عمو هوشنگ، یکی از بهترین قهوه خانه های تهران
چنانچه علاوه بر نوستالژیک بودن فضا، به کیفیت غذا نیز اهمیت می دهید، رفتن به این مکان برای شما بهترین انتخاب خواهد بود. قهوه خانه عمو هوشنگ در محله نیاوران قرار دارد. این منطقه که در قسمت شمالی شهر تهران قرار دارد، از قدمت ۲۵۰ ساله برخوردار می باشد.
به گفته پایتخت نشینان صبحانه های عمو هوشنگ در سراسر تهران نظیر ندارند. به گونه ای که شما با سوسیس تخم مرغ ها و سوسیس املت های آن انگشتانتان را هم خواهید خورد.
وعده ناهار در این قهوه خانه تنها به دو نوع غذا محدود می شود، ولی عمو هوشنگ، صاحب کافه اوج هنر و تجربه خود را در پخت دیزی ها و چلو قیمه هایش به نمایش می گذارد. پس جای تعجب ندارد که ظهرها در آن جای سوزن انداختن نباشد.
بنابراین شما باید از ساعت ۱۱ ونیم صبح در این قهوه خانه حضور داشته باشید تا از ناهار جا نمانید.
نشانی: خیابان نیاوران –بعد از میدان با هنر –ابتدای کوچه عبداللهی
ساعات کاری:۴ صبح تا ۱۲ شب
سطح قیمت: متوسط
قهوه خانه رمضون یخی، یادآور تهران قدیم
تهران قدیم که در آن خبری از دود و ترافیک نبود، حال و هوای با صفایی داشت. به خصوص این که در آن دوران جوانمردی و پهلوانی به عنوان مهم ترین ارزش جامعه شناخته می شد و لوتی های شهر عصرها در قهوه خانه رمضان یخی گرد هم می آمدند.
هنوز هم صبح های جمعه بساط شاهنامه خوانی و نقالی در این کافه برپاست و تنها مردان اجازه حضور در آن را دارند. دیوارها مزین به تصاویری از دوران تهران قدیم هستند و از سماورهای فلزی برای دم کردن چای استفاده می شود.
حیاط چای خانه از دیوارهایی با کاشی آبی، درختان کهنسال و یک حوض کوچک گرد در بخش میانی تشکیل شده که شما را به فضای فیلم های ایرانی قدیمی می برد.
چای و نبات زعفرانی، املت و دیزی سنگی از نظر مشتریان خوشمزه ترین آیتم های منوی قهوه خانه رمضان یخی به شمار می روند که حتما باید طعم آنها را امتحان کنید.
نشانی: تهران –خیابان مولوی –خیابان شوش _خیابان هرندی
ساعات کاری: 9 صبح الی ۲۲
قهوه خانه هفت کچلون، پرحاشیه ترین کافه تهران
نام این محل برگرفته از هفت پهلوان تهرانیست که حدود صد سال پیش در تهران قدیم زندگی می کردند. این هفت برادر دغدغه ای جز دفاع از مظلومان، کمک به نیازمندان و رواج شرافت و مردانگی در جامعه نداشتند. آنها هنگام غروب در قهوه خانه گرد هم می آمدند و برای رفع مشکلات مردم چاره اندیشی می کردند.
البته هفت برادران حسن اخلاق خود را از پدری به ارث برده بودند که سرپرستی ۳۰ کودک یتیم را به عهده داشت. پدر آنها، حاج مهدی عباسی، نانوای ساده ای بود که به دلیل داشتن استطاعت مالی بخشی از اموال خود را صرف امور خیریه می کرد.
برادران عباسی نیز مسیر او را ادامه دادند و در حال حاضر نوادگان این خواندن مدیریت هفت کچلون، یکی از بهترین قهوه خانه های تهران را به عهده دارند. هنوز هم هنگامی که پا به این مکان می گذارید، با مردانی که کلاه شاپو بر سر و دستمال یزدی برگردن دارند، مواجه خواهید شد.
در واقع قهوه خانه هفت کچلون نه تنها یکی پاتوق پهلوان هاست، بلکه به عنوان رستورانی محبوب بین اهالی پایتخت شناخته می شود.
چلو کباب بازاری، باقالی پلو با گردن و خوراک مرغ از محبوب ترین غذاهای رستوران هفت کچلان هستند که در سینی های مسی سرو می شوند.
با توجه به اینکه محدودیتی جهت حضور بانوان در این مکان وجود ندارد، شما به همراه اعضای خانواده امکان صرف غذا در یکی از بهترین قهوه خانه های تهران را خواهید داشت.
آدرس: تهران –خیابان مولوی –باغ فردوس –خیابان پیر مرادی –پلاک ۷۸
شماره تماس:۰۲۱۵۵۶۳۴۵۹۷
سطح قیمت: متوسط
با توجه به اینکه اکثر قهوه خانه های سنتی این شهر در بافت قدیمی آن قرار گرفته اند، شما با خرید بلیط هواپیما تهران نه تنها فرصت نوشیدن قهوه در این جاذبه های توریستی، بلکه فرصت گشت و گذار در کوچه و پس کوچه های پایتخت را خواهید داشت.