[vc_row][vc_column][vc_column_text]در کشور ایران زیارتگاه های زیادی وجود دارد که مردم از گذشته های دور در آنها به عبادت و راز و نیاز می پرداختند. یکی از زیارتگاه های جالب توجه، زیارتگاه چک چک در اردکان یزد است. اردکان از شهرهای معروف استان یزد است که مورد توجه گردشگران می باشد. بافت تاریخی اردکان در طول زمان آسیب چندانی ندیده است و به خوبی تاریخ و تمدن ایران را می توان در آن مشاهده کرد. . در این شهرزیبا،آثار باستانی زیادی مانند برج، بارو، مساجد، حسینهها، کاروانسراها، آبانبارها، آسیابها و بادگیرهای گوناگونی وجود دارد ما در این قسمت از مجله گردشگری تیک بان می خواهیم درباره زیارتگاه معروف اردکان صحبت کنیم. با ما همراه باشید تا درباره زیارتگاه چک چک بیشتر بدانید.
این مکان زیارتی در بین مردم به نامهای چکچکو یا پیر سبز هم شناخته شده است. اینجا یکی از مهم ترین زیارتگاه های پیروان دین زرتشت است. زیارتگاه در دل کوه واقع شده و مکانی اسرار آمیز و بسیار زیباست. وجود درختان سر سبز و چشمه های آب گوارا در منطقه ای کویری بسیار عجیب و جالب توجه می باشد.[/vc_column_text][vc_single_image image=”8249″ img_size=”full” alignment=”center” style=”vc_box_rounded” css_animation=”bounceIn”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
علت نامگذاری زیارتگاه چک چک
موقعیت مکانی زیارتگاه چک چک یزد در دل کوه است و صدای چک چک آب از سقف زیارتگاه به گوش می رسد. احتمالا علت نامگذاری زیارتگاه به خاطر صدای چکیدن آب از سقف می باشد. نام دیگر این زیارتگاه پیر سبز است. این عبارت تشکیل شده از دو واژه پیر و سبز است: در آیین مهر، پیر به آخرین مرحله از مراحل عرفانی گفته می شود و واژه سبز به سبب وجود درختان کهنسال چنار می باشد.
این مکان مقدس، زیارتگاه زرتشتیان می باشد که روایت های مختلفی درباره ساخت آن در دل کوههای اردکان و زنجیره مطرح شده است.
در کتاب های تاریخی آمده است: در زمان حکومت یزدگر سوم آخرین پادشاه ساسانی، عرب ها به کاخ مدائن حمله کردند. پادشاه به همراه همسرش «کتایون»، پسرانش «هرمزان» و «اردشیر» و نیز دخترانش «شهربانو»، «پارسبانو»، «مهربانو»، «نازبانو» و «نیکبانو» به سمت یزد به راه افتادند. بعد از کشته شدن یزدگرد سوم در جنگ با اعراب، خانواده وی به مناطق مختلف ایران متواری می شوند. پارس بانو به اردکان رفته و به علت نامعلومی در شکاف کوه ناپدید می شود. از همین رو مردم برای یادبود و گرامی داشت پارس بانو در این مکان زیارتگاه ساختند. در گذشته، لباسی شبیه به مقنعه در شکاف کوه وجود داشت که امروزه از آن به عنوان تبرک نگهداری میشود.
مراسم زیارتگاه چک چک یزد
هر ساله در تاریخ ۲۴ تا ۲۸ خرداد ماه در زیارتگاه چک چک مراسم مذهبی زرتشتیان به مدت ۵ روز برقرار می باشد. زرتشتیان در این ۵ روز سرودهای دسته جمعی می خوانند و به دعا و راز و نیاز می پردازند. یکی دیگر از مراسمی که در مهر ماه برگزار می شود، جشن مهرگان است که در این زیارتگاه اجرا می گردد. جشن مهرگان یکی از زیباترین جشن های باستانی در آیین میترایی می باشد.[/vc_column_text][vc_single_image image=”8251″ img_size=”full” alignment=”center” style=”vc_box_rounded” css_animation=”bounceIn”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
بهترین زمان سفر به زیارتگاه چک چک
با توجه به این که منطقه اردکان در ناحیه کویری قرار دارد بهتر است برای رفتن به زیارتگاه فصول بهار و پاییز را انتخاب کنید. چرا که دمای هوا در این ایام مساعد و معتدل است.
آدرس: استان یزد، ۴۳ کیلومتری شرق اردکان، در میان کوه های انجیر
به منظور سفر به این منطقه می توانید از سمت میبد یا اردکان به سمت زیارتگاه بروید. برای سفر به زیارتگاه اتومبیل های کرایه ای نیز وجود دارند. البته با اتومبیل شخصی هم می توانید از مسیر آسفالته به این زیارتگاه بروید.
نکاتی که در هنگام ورود به زیارتگاه چک چک باید رعایت شود
اینجا یک مکان زیارتی و مقدس است بنابراین تمام نکاتی را که باید در هنگام ورود به مکان های زیارتی رعایت شود، در این جا نیز اجرا می گردد.
– ورود به زیارتگاه باید با ظاهری آراسته و پاک باشد.
– در هگام ورود کفش ها را از پا درآورید.
– قبل از ورود باید عرق پیشانی را خشک کرده و کلاه بر سر بگذارید.
– می توانید از دم پایی هایی که در این زیارتگاه وجود دارد استفاده کنید.
– بانوان در شرایط خاص نمی توانند وارد زیارتگاه شوند.
– برای شرکت در مراسم زرتشتیان باید کارت دعوت داشته باشید.
– در روز سیزده به در ورود غیر زرتشتیان به چک چک ممنوع است.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]