عجیب ترین آداب و رسوم ازدواج در ایران

اگرچه در شهرهای مدرن داماد به تنهایی دنبال عروس می رود، اما در لرستان پسران جوان و مجرد فامیل هنگام آوردن عروس داماد را همراهی می کنند. همچنین عروس در این خطه معمولا به آرایشگاه نمی رود و ...
راهنمای مطالعه

کشور پهناور ما، ایران اقوام گوناگونی را در خود جای داده که هریک از این اقوام آداب و رسوم منحصر به فرد خود را دارند. به گونه ای که در هر نقطه از ایران مراسم ازدواج، سال نو و عزاداری به شیوه خاصی برگزار می شود. در این میان آیین های ازدواج، به علت حال و هوای شادی که دارند از جذابیت بیشتری نسبت به سایر آیین ها برخوردارند. اگرچه امروزه با گسترش شهر نشینی بسیاری از این آیین ها به دست فراموشی سپرده شده اند، اما سنت های کهن ازدواج در بسیاری از شهرهای ایران همچنان پابرجا هستند. ما نیز برای احیای این سنت ها، در وبلاگ تیک بان تصمیم گرفتیم شما را با عجیب ترین سنت های ازدواج در ایران آشنا کنیم. پس با ما در این ایرانگردی شاد و جذاب همراه باشید.

عروس سوار بر اسب سفید

شاید اصصلاح (شاهزاده سوار بر اسب سفید) بارها و بارها به گوشتان خورده باشد. این اصصلاح برگرفته از داستانهای قدیمی است. در این قصه ها معمولا شاهزاده ای سوار بر اسب از دور دستها می آمد و دختر فقیر و ساده ای را به عنوان عروس بر می گزیند. این دختر پس از ازدواج خوشبخت ترین انسان جهان می شد و هرگز رنگ غم و غصه را در زندگی نمی دید. به همین دلیل شاهزاده سوار بر اسب به سمبل ایده آل ترین همسر دنیا برای دخترها تبدیل شد که آرزوی آن را در سر می پرورانند. اما در خرم آباد شاهزاده سوار بر اسب تنها یک افسانه نیست. چون داماد با مادیان سفید به در خانه ی عروس خانم می آید و او را با خود به سمت خانه بخت می برد. در طول مسیر، پسرهای محرم فامیل نیز بر اسبهای خود سوار می شوند و با شادی و هلهله این زوج را تا در خانه خود همراهی می کنند.

عروس سوار بر اسب سفید
رسم آرایشگاه ممنوع در لرستان

اگرچه در شهرهای مدرن داماد به تنهایی دنبال عروس می رود، اما در لرستان پسران جوان و مجرد فامیل هنگام آوردن عروس داماد را همراهی می کنند. همچنین عروس در این خطه معمولا به آرایشگاه نمی رود و با کمک خواهران و مادرش در خانه پدری خود آماده می شود. همچنین در شب عروسی، مردانی از فامیل داماد به پشت بام می روند و برای خبردار شدن اهالی محل از این پیوند مبارک، تیر هوایی شلیک می کنند. بعد از مراسم عروسی نیز داماد به همراه عروس برای خداحافظی به خانه پدری او می رود و برادر عروس شال قرمز رنگی را به دور کمر خواهرش می بندد. لرها معمولا در این شال، مبلغ قابل توجهی پول به عنوان شاباش می گذارند تا او روزی و برکت به خانه داماد ببرد.

خوزستان، جایی که عروس و داماد گوسفند را درسته می خورند

مردم خوزستان در میان ایرانیان به خونگرمی و مهمان نوازی شهرت دارند. بنابراین آنها با توجه به توان اقتصادی خود، همیشه سعی می کنند در مراسم ها از مهمان های خود به بهترین شکل ممکن پذیرایی کنند. مراسم عروسی نیز از این قاعده مستثنا نیست. آنها در شب عروسی غذای مخصوصی به نام (مفتح) برای مهمان هایشان می پزند که نوعی غذای اعیانی محسوب می شود. این غذا که از گوشت گوسفندی، برنج، لپه، کشمش و ادویه تشکیل شده بسیار مقوی و سنگین است.

همچنین قهوه خوری یکی از سنت های اصیل اهوازی ها به حساب می آید که در شب عروسی نیز آن را اجرا می کنند. البته صرف قهوه در این خطه مناسک مخصوص به خود دارد. به طور مثال بنا بر اعتقاد مردم این خطه، اگر مهمان ها فنجان قهوه را با دست چپ بردارند برای تازه عروس و داماد بد شگونی می آورند. علاوه برآن، در پایان مراسم جلوی پای عروس و داماد گوسفندی را قربانی می کنند که زوج جوان باید آن را به طور مشترک بخورند. قدیمی ترها فلسفه این کار را یکدل و یک زبان شدن عروس و داماد می دانند.

مراسم قهوه خوری خوزستان
طولانی ترین حنابندان ایران در کجا برگزار می شود

با توجه به پایبندی مردم خوزستان به سنت های اصیل خود، داماد معمولا در شب عروسی با لباس عربی (دشداشه) در میان مهمانان حاضر می شود. علاوه بر آن، عروس در مراسم حنابندان خود باید لباس محلی سبز رنگ بپوشد که به طلاکاری، ملیله کاری و سوزن دوزی مزین شده است. این مراسم در شهرهای استان خوزستان دو روز کامل به طول می انجامد که روز اول آن (حنا دزدی) و روز دوم آن (حنای فاش) نامیده می شود. در مراسم حنا دزدی بدون حضور هیچ مهمانی حنا بر کف پای عروس زده می شود. اما در روز دوم، اقوام عروس دور یکدیگر جمع می شوند و بانوان فامیل بر دستان خود نقش حنا می بندند. همچنین در این روز دختران مجرد به اندازه یک فندق از حنای روی سر عروس برمی دارند تا بختشان باز شود.

هفت شبانه روز عروسی در کردستان

مراسم عروسی در روستاهای کردستان معمولا هفت شبانه روز طول می کشد که از روز دوشنبه آغاز می شود. بدین شکل که زنان همسایه از دوشنبه تا چهارشنبه برای نان پختن به خانه داماد می روند. در روز چهارشنبه خانواده داماد یک دختر را به همراه چند بز و گوسفند به خانه عروس می فرستند تا فامیل عروس را به مراسم عروسی دعوت کنند. البته این دختر باید تا روز عروسی در خانه داماد بماند و عروس را آماده کند. چون مهیا کردن لباس عروس در کردستان مراحل بسیاری دارد که با مشارکت چندین نفر صورت می گیرد. لباس عروس کردی شامل پیراهن، زیر پیراهن و شلوار زنانه‌ی کردی (از جنس براق)، کلاه و تکبن(کمربند) است که باسکه،گل و اسکناس تزیین می شود.

همچنین در روز عروسی، در کفش عروس سکه می گذارند تا برکت را به خانه داماد ببرد. داماد نیز در این روز هنگام ورود عروس به خانه اش بالای پشت بام می رود و بر سر عروس سیب و انار پرتاب می کند. البته او باید این کار را با دقت زیادی انجام دهد تا خدای نکرده سر عروس نشکند. با توجه به اینکه آب و هوای این خطه سرد و کوهستانی است، بیشتر عروسی ها در استان کردستان در فصل بهار برگزار می شود. پس شما با خرید بلیط هواپیما تهران سنندج با ارزان ترین قیمت از سایت تیک بان و رزرو اقامتگاه های بومگردی در این منطقه شانس بازدید از مراسم عروسی کردها را خواهید داشت.

از آنجایی که کشور ما از تنوع فرهنگی بسیار بالایی برخوردار است، بسیاری از آداب و رسوم ازدواج در ایران هنوز ناشناخته هستند. پس ما به شما پیشنهاد می کنیم که برای آشنایی با این جاذبه های فرهنگی به سراسر ایران سفر کنید. چرا که شادی ها و شگفتی های بسیاری در انتظار شما خواهد بود.

دلارام حیدری

دلارام حیدری

نویسندگی بخشی از وجودم و سفر عشق من است تا روایتگر جای جای جهان باشم...
راهنمای مطالعه
ما را در فضا مجازی دنبال کنید
دلارام حیدری
دلارام حیدری
نویسندگی بخشی از وجودم و سفر عشق من است تا روایتگر جای جای جهان باشم...

اشتراک گذاری

فیسبوک
تویتر
پینترست
لینکدین

جدیدترین مطالب

بدمزه ترین غذاهای ایرانی

بدمزه ترین غذاهای ایرانی را بشناسید

بسیاری از غذاهای ایرانی از دیدگاه مردم در لیست خوشمزه ترین غذاهای جهان قرار گرفته اند. این امر به آن معنا نیست که همه ی غذاهای ایرانی خوشمزه و لذیذ هستند، بلکه برخی از این غذاها به حدی بد مزه و نا خوشایند می باشند که گرسنگی را به خوردن آنها ترجیح خواهید داد…

موزه لوور

چرا موزه لوور شهرت جهانی دارد؟

موزه لوور پر بازدید ترین موزه جهان به حساب می آید که مشهورترین آثار هنری جهان را در خود داده است. این مکان یکی از دیدنی ترین جاذبه های گردشگری فرانسه محسوب می شود که هر هنرمندی حداقل یکبار در طول عمرش باید از آن بازدید کند…

گران ترین بستنی های جهان

ویژگی گران ترین بستنی های جهان چیست؟

سرمایه داران کشورهای توسعه یافته اخیرا به فکر تولید گرانقیمت ترین بستنی جهان افتاده اند تا نظر توریستهای ثروتمند را به خود جلب کنند. حتما این سوال برایتان پیش آمده که این بستنی ها چه تفاوتی با بستنی های معمولی دارند. به همین دلیل در مجله تیک بان قصد داریم که شما را با گران ترین بستنی های جهان آشنا کنیم.

شیرینی های محلی گیلان

شیرینی های محلی گیلان، از رشته خشکار تا برنجک

هنگامی که صحبت از باقلوا به میان می آید، اکثر ایرانیان به یاد باقلوای قزوین و یزد می افتند. اما باقلوای یاس از جمله خوش طعم ترین شیرینی های محلی گیلان می باشد که در قنادی های این شهر طبخ می شود. این شیرینی از سالیان دور تا به کنون همواره بر سفره ی هفت سین و در مجالس شادی حضور دارد…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *